Maitsestatud äädika ja maitseõlide kodune valmistamine

Vinegrett- ehk õli-äädikakastme valmistamisel ning salatite maitsestamisel võib edukalt kasutada maitseäädikaid ja maitsestatud õlisid.

Maitseäädika valmistamine

Äädikale erinevaid ürte (tüümian, salvei, estragon, rosmariin, meliss jt), maitseaineid (must terapipar, sinepiseemned), köögivilju (sibul, küüslauk, piprakaun), marju ning puuvilju lisades saame anda salatile erinevaid maitseid, värve ja aroome.

Maitseäädikaid võib valmistada ise kodus õuna-, siidri- või veiniäädikast.

Soovi korral soojenda maitsestatav äädikas (kiirendab maitsestumist) käesoojuseni. Lisa äädikale ürte, köögivilju, marju või pehmeid puuvilju ja maitseaineid (estragon, saialill, väike piprakaun, punane sibul, küüslauk, sinepiseemned, kadakamarjad, kressiõied ja -seemned, vürtsiterad, kurgirohi, loorberileht, tilliõisik, vaarikad). Kui kasutad kuivi ürte, seo need marlikotti ja pane kott äädikanõu põhja. Täida purk sooja (mitte keeva) õuna- või valgeveiniäädikaga. Äädikanõu tuleb sulgeda korgist, plastmassist või klaasist korgiga. Lase anumal suletuna seista 2 nädalat valguse käes või kuu aega pimedas.

Valmis maitseäädikas vala steriliseeritud purkidesse või pudelitesse. Ürdioksa või puuviljakoore riba võib jätta pudelisse kaunistuseks, aroomi tugevdamiseks või sisu äratundmiseks. Maitseäädikas säilib pimedas ja jahedas kohas (külmkapis) mitu kuud.

Kiiremini saab maitseäädika sauseguriga töödeldud püreest, mis tuleb enne äädikale lisamist kurnata (lasta tilkuda läbi valgendamata kohvifiltri). Selle tehnoloogia järgi valmistatud maitseäädikas sobib koheseks kasutamiseks.

 

 

 

Vaarikaäädikas

Vaarikaäädikas on suurepärane lisand näiteks punastele salatitele maitse andmiseks. Vaarikaäädika valmistamise kõige lihtsam viis on valada vaarikad üle valge veiniäädikaga ja lisada suhkrut. Seda võib aga ka ise vaarikatest ja suhkrust kääritada, niisugune äädikas tuleb mahe ja meeldiva lõhnaga.

Kõige parem on kasutada hilisemaid vaarikaid. Purusta vaarikad (500 g) õrnalt pudrunuiaga, lisa suhkur (100 g) ja sega. Kata segu marliga, et äädikakärbseid eemal hoida, ning lase sellel soojas kohas umbes 2 nädalat käärida. Sega selle aja jooksul segu iga päev ja kata uuesti marliga. Kui äädikas on valmis, filtreeri segu hoolikalt läbi marliga kaetud sõela. Vala äädikas pudelitesse, soovitatavalt tumedatesse. Sulge õhukindlalt.

 

Retsept ja foto raamatust “Kodused hoidised. Olustvere hoidisemessi parimad palad” raamatust. Fotograaf Lauri Kulpsoo.

Maitsestatud õli valmistamine

Ise maitsestatud õli valmistades tuleb kasutada väga kvaliteetseid läbipaistvaid õlisid – külmpressitud oliiviõli, mandliõli, pähkliõli, viinamarjaseemneõli jt.

Õli maitsestamiseks sobivad ürdid: basiilik, estragon, aedpiparrohi, iisop, aed-liivatee, pune, meliss, piparmünt, rosmariin, majoraan, till. Kui kasutad värskeid ürte, sobib maitseõli koheseks kasutamiseks. Kui soovid õli pikemalt säilitada, kasuta kuivatatud ürte. Vürtsidest sobivad muskaatpähkel, nelk, must pipar, kaneelikang ja maitseköögiviljadest eelnevalt väheses õlis kuumutatud küüslauk, mädarõigas ja tšillipipar.

Kata purk või pudel  marliga ja aseta soojale aknalauale. Lase ürtidel, maitseainetel või maitseköögiviljadel õli sees mõni päev kuni paar nädalat seista, korra päevas tuleks segu segada. Kurna valmis õli.

Maitseõlisid tuleks samuti säilitada jahedas ja pimedas kohas.

Ürdiõli

Kiiremini saab maitseõli valmis siis, kui ürdid ja maitseained koos õliga püreestada ning seejärel kurnata. Selline õli säilib jahedas kuni nädal.

Retsept:

  • rukolat või teisi rohelisi ürte
  • külmpressitud oliiviõli
  • küüslauku
  • (värsket tšillit)
  • meresoola
  • musta jahvatatud pipart
  • värskelt pressitud sidrunimahla

Saumikserda kõik püreeks, kurna läbi sõela. Säilib külmkapis paar päeva.