Idandamine ja võrsete kasvatamine

Idandamine on taimealgete ehk idude kasvatamine ilma mullata. Kui lasta idudel kasvada rohelisteks lehtedeks, siis nimetatakse neid võrseteks. Kõige mugavam on võrseid kasvatada idandamisnõus, kuid neid võib kasvatada ka mullas.

Algajal on kõige lihtsam indandada läätsi, mungube ja lutserni ehk alf-alfat. Kergesti idanevad ja huvitava maitsenüansiga on lambaläätse-, brokoli-, rukolaidandid. Väga tugeva maitsega on näiteks redis, sinep, ja kress. Kes ei armasta teravamaitselist toitu, võiks viimaseid kasutada väikestes kogustes koos teiste, mahedamaitseliste idanditega.

Väga maitsvad võrsed saab mungubadest, päevalilleseemnetest ja nisuteradest. Mungoavõrsed on mahedamaitselised, nisuvõrsed kergelt magusa maitsega, päevalillevõrsed aga neile omase pehme ja kergelt vürtsika maitsega. idandamiseks sobivad tavalised poodides müüdavad seemnekestaga päevalilleseemned.

Idandamiseks ostke spetsiaalsed selleks mõeldud seemneid. Idandada võib peaaegu kõiki seemneid, kuid algaja võiks alustada nendega, mis idanevad kiiresti ning alustada ühte sorti seemnetest. Seemnesegudes idanevad seemned erineval ajal ja võib juhtuda, et osa seemneid ei lähegi idanema.

Kuni idude tekkimiseni tuleb idanevaid seemneid loputada kaks korda päevas. Soovi korral saab idandeid säilitada kuni nädal aega külmkapis (kus nad enam edasi ei kasva) või kasvatada edasi võrseteks.

NB! Paljud idud kasvatavad endale teisel või kolmandal päeval väikesed valged mikrokiudjuured, mis näivad valge vatina. See on täiesti normaalne arenguetapp, tegemist ei ole hallitusega. Mikrokiudjuured on värskuse tunnuseks ja need kaovad niiskusrežiimi muutudes või idandi vananedes.

Ära hoia idandeid päikese käes, parim on idandada köögi hämaraimas nurgas. Idanemata jäänud seemned viska minema.

Idandamine idandamisnõus

Kõige kergem on idandada spetsiaalses idandamisnõus. Idandamisnõud on kolmekorruselised sõelalaadsete põhjadega anumad, mille erinevatele korrustele võib panna erinevat sorti seemneid. Korruseid võib täita erinevatel päevadel. Väikeste seemnete alla tuleb asetada spetsiaalne idandamispaber, et seemned sõelaaukudest läbi ei kukuks, samuti on see hea niiskuse hoidmiseks.

Müügil on ka aukudeta idandamisnõusid. Nendega on natuke raskem toimetada, sest loputusvesi ei taha sageli korralikult ära voolata. Kui aga valate vett seemnetele nii palju, et nivoo on korralikult üle punase korgi, siis seda probleemi ei teki. Sellises idandamisnõus ei ole vaja kasutada paberit.

Ärge pange korrustele liiga palju seemneid, sest nad hakkavad paisuma ja siis ei jää idanditele kasvamiseks piisavalt ruumi ega õhku – paljud seemned jäävad niimoodi lihtsalt idanemata.

Idandamisnõu korrused tuleb asetada üksteise peale, täita seemnetega (ühekordse kihina) ning valada kõige ülemisele korrusele umbes pool liitrit puhast joogivett. Vesi valgub läbi kõikide korruste alumisele korrusele välja. Läbi korruste nõrgunud vesi tuleb ära valada, kuid see sobib ideaalselt toalillede kastmiseks. Veevool kannab korrustel seemned tihtipeale kuhjakestesse, mistõttu oleks mõistlik neid peale loputamist lusikaga alusel veidi laiali ajada, et nad paremini idanema saaksid hakata. Suuremad idandid veevooluga enam kaasa ei lähe.

Idandeid tuleb loputada igal hommikul ning õhtul. Mõne loputuskorra vahele jäämine idandamisprotsessi ei riku, kuid üle ühe päeva loputuseta jäänud idandid hakkavad närbuma. Sõltuvalt seemnest võtab idandi valmimine aega kaks päeva kuni nädal.  Orienteeruv idandite valmimisaeg on üldjuhul ära toodud seemnete pakendil.

Klaaspurgimeetod

Idandamiseks on vaja spetsiaalset või tavalist klaaspurki, kummirõngast (või nööri)  ja hõredat, vett ja õhku läbilaskvat puhast riiet või marlit. Pildil asendab marlit spetsiaalne vett läbilaskev purgikaas.

Leota seemneid natuke eelnevalt. Pane leotatud seemned purki, kata purk märja marliga ja kinnita see kummirõnga või nööriga. Aseta purk teise anuma peale kaldasendisse purgisuu allpool, et vesi purgist välja valguks. Vala see vesi ära.

Pane purk otsese päikesevalguse eest kaitstud kohta ning loputa idusid kaks korda päevas. Loputamine toimub nii: kalla seemnetele läbi marli poole purgi jagu vett ja liiguta purki ettevaatlikult, seejärel nõruta kogu vesi jälle hoolikalt välja.