Eridieedid

Eridieedid on toitumisterapeudi poolt määratud dieedid. Kui teil on teatud haigusi, mis vajavad eridieete, siis pöörduge toitumisterapeudi poole, kes määrab teile vastava dieedi. Temaga koos panete paika ka dieedi kestuse ning vajadusel toidulisandite programmi.
Eridieedid ei asenda tervislikku toitumist, nendes jäetakse tervisekasu saamiseks menüüst teadlikult välja mõned toitained, peamiselt osa süsivesikutest ja kiudained. Et minna sellisele dieedile, vajate toitumisterapeudi juhendamist. Meie menüüsid järgides ei ohusta teid toitainetepuudus.

FODMAP dieeti soovitatakse ärritunud soole sündroomi puhul. See on soolestiku krooniline häire, mida iseloomustavad perioodiline kõhuvalu või ebamugavustunne kõhus, sooletalitluse muutused ja puhitus. Sooleärritust põhjustavad halvasti imenduvad ja sooles kergesti fermenteeruvad oligo-, di- ja monosahhariidid ning polüoolid (polüalkoholid) ja mittelahustuvad kiudained (nn FODMAPid). Peensoole lõpuossa ja jämesoolde jõudes soodustavad nad bakteriaalset fermentatsiooni, mille tagajärjeks on gaasi tootmine, kõhuvalu ja pinge- või ebamugavustunne kõhus. FODMAPide- ja lahustumatute kiudainetevaene toitumine ehk FODMAP-dieet vähendab selle häire sümptome ja parandab selle all kannatavate inimeste elukvaliteeti. Selline toitumine parandab ka soolestiku mikrobioloogilist kooslust.
Ärritunud soole sündroomiga inimesed vajavad kindlasti individuaalset toitumisteraapiat, et välja selgitada, kas vajatakse FODMAP-dieeti või mõnda rangemat dieeti. Samuti tuleb määrata soolestiku tervist hindavate analüüside ning toidulisandite (probiootikumid, seedeensüümid, soole limaskesta parandavad toitaineid) vajadus. Toitumisterapeut juhendab dieedipidamist ning aitab analüüse ja vajadusel ka toidulisandeid valida.
Meie dieedid on tervislikud, neid rakendades ei jää te toitainetepuudusse – aitame teil ka dieedijärgselt üle minna tervislikule toitumisele.

SCD ehk SPETSIIFILIST SÜSIVESIKUTEVABA DIEETI soovitatakse soolehaavandite (mitte mao- ja kaksteistsõrmiksoolehaavandite) korral. SCD on rangelt teravilja-, laktoosi- ja suhkruvaba, mõeldud spetsiifiliselt Crohn’i tõve, haavandilise koliidi, gluteenivabale dieedile allumatu tsöliaakiahaiguse, põletikulise soolehaiguse ja ärritatud soole sündroomiga inimestele. Ka paljud autistlike laste vanemad on seda dieeti kasutanud suure eduga, eriti siis, kui gluteeni- ja kaseiinivabast dieedist üksi pole abi olnud.
SCD väljatöötajaks oli USA lastearst Sydney Valentine Haas. Seda dieeti aitas populariseerida Kanada biokeemik Elaine Gottschall, ühe dr. Haas`i patsiendi ema, kui tema laps oli SCD abil paranenud haavandilisest koliidist. Gottschall jätkas selle dieedi uuringuid ning kirjutas hiljem oma kuulsaks saanud raamatu „Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet“. Ta publitseeris oma uuringute tulemused 1985. aaastal ka ajakirjas Acta Anatomica.
Spetsiifiline Süsivesikutevaba Dieet välistab toiduvalikust süsivesikud, mida soolepõletikuga inimesed ei suuda seedida. Vältima peab disahhariide ja liitsüsivesikuid sisaldavaid toiduaineid nagu teravili, kartulid, jamss, pastinaak, kikerherned, soja, oad ja igat sorti suhkrud (v.a. mesi), samuti piimasuhkrut laktoosi sisaldavaid tooteid. Aluseks on teadmine, et sooles seedumata süsivesikud põhjustavad bakterite ja pärmseente ülekasvu ning põhjustavad nendevahelise tasakaalu häirumist. Pärmseened ja bakterid toodavad aga toksiine ja happeid, mis kahjustavad sooletrakti limaskesta.
Dieet sisaldab vaid niisuguseid süsivesikuid, mis hästi imenduvad ning ei toida soolebaktereid ja -seeni, need on monosahhariidid (di- ja polüsahhariidid on menüüst välistatud). Kui seedimine paraneb ja toitained hakkavad paremini imenduma, pareneb ka organismi toitumuslik seisund ning immuunsüsteemi funktsioon. Sellise dieediga paraneb 80% haigeid, kerget muutust on näha juba kolme nädala pärast ning täielik paranemine toimub paljudel umbes ühe aastaga. Seda dieeti on teaduslikult väga vähe uuritud, kuid üksikud teadustööd viitavad väga headele tulemustele.

Loe siit 50 juhtumi kirjeldust, mis näitavad dieedi efektiivsust ägedate sümptomite leevendamisel ning sümptoomidevaba seisundi säilitamisel (90%-l juhtudest). Deedi järgimine aga ei ole lihtne, raskusi esines 40% selle praktiseerijatest. SCD-d kasutatakse palju ning internetist leiab sadu juhtumite kirjeldusi inimestelt endilt.

Kasutatud kirjandus:

El-Salhy M, Gundersen D. Diet in irritable bowel syndrome. Nutr J. 2015 Apr 14;14(1):36
Dieet (toitumine) ärritatud soole sündroomi puhul
Halmos EP, Christophersen CT, Bird AR, Shepherd SJ, Gibson PR, Muir JG. Diets that differ in their FODMAP content alter the colonic luminal microenvironment. Gut. 2015 Jan;64(1):93-100. Erineva FODMAP-i osakaaluga toitumisviisid muudavad jämesoole mikrofloorat.
Gotschall, Elaine, Breaking The Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet, The Kirkin Press, 1994 Canada, http://www.breakingtheviciouscycle.info/
Samir Kakodkar, Azam J. Farooqui, Sue L. Mikolaitis, Ece A. Mutlu, The Specific Carbohydrate Diet for Inflammatory Bowel Disease: A Case Series Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics

linkida 50 juhtumi kirjeldusega Samir Kakodkar, Azam J. Farooqui, Sue L. Mikolaitis, Ece A. Mutlu, The Specific Carbohydrate Diet for Inflammatory Bowel Disease: A Case Series Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Volume 115, Issue 8, August 2015, Pages 1226–1232.